427634_401468486601571_1213358833_n

 

“Özellikle protein kaynaklarının pişirilmeden kullanılması köpeğin besinden maksimum seviyede yararlanmasına sebep olmaktadır. Çiğ besleme(raw diet) diye bilinen bu besleme modelinde üçte iki protein kaynağı, üçte bir sebze, meyve ve karbonhidrat bileşimiyle sağlıklı bir rasyon oluşturulabilir. Ancak çiğ beslemede dikkat edilmesi gereken protein kaynağının parazitler ve patojen bakterilerden arındırılmış olmasıdır. Eğer protein kaynağından emin değilsek, pişirmek en doğrusu olacaktır. Köpeğin rasyonunda etin çiğ olması köpeğin vahşileşmesine ya da saldırganlaşmasına kesinlikle sebep olmaz. Örnek bir evde hazırlanacak köpek maması formülü vermek gerekirse, şöyle bir karışım uygulayabiliriz:

– 300 g tavuk eti, hindi eti, koyun eti ya da dana eti
– 100 g tuzsuz lor peyniri
– 1 adet haşlanmış yumurta
– 100 g yulaf
– 100 g doğranmış kabak, elma, havuç karışımı
– 20 g ufalanmış fındık ve ceviz
– 50 g sığır jelatini
Bu karışımı etle bütünleştirip porsiyonlara ayırıp köpeğimize sabah ve akşam sunabiliriz. Geri kalan kısmı buzdolabında ve derin dondurucu kısmında muhafaza etmeliyiz.

Sonuç olarak ister kuru mamayla ister evde hazırlanmış karışımlarla olsun dostumuzun beslenmesinde kaliteli, dengeli ve doğal besinleri tercih etmemiz en doğrusudur.

Vet.Hek.Köp.Eğt.Uzm.Tarkan Özvardar”

 

Yazının devamı için tıklayınız.