Bu güvercin dostumuzu -9 derecede çöpten akmakta olan yapışkan bir maddeye bulanmış halde çırpınırken bulduk.. zifte bulanmış hayvanlara ilk müdahale için tıklayınız.

Zifte bulanmış hayvanları sıvı yağ ile silerek kurtarabileceğimizi biliyorduk ama bu maddenin ne olduğu konusunda fikir bile yürütemedik. Hemen eve getirdik. Sıvı yağ ile başladık, sonra bebek şampuanı ile başını suya sokmadan ılık suyla güzelce yıkadık. Tamamen arınmasa da kanatlarını çırpabilecek kadar yapışkandan kurtardık. Fakat hiçbir şey yemiyor içmiyordu.

Muhabbet kuşumuza verdiğimiz kuş vitaminini, biraz tuzsuz çorba, biraz ekmek karıştırıp bulamaç yaptık. Vitamin elinizde yoksa şart değil elbet, küçük bir parça meyve de iş görür iyice ezmek lazım hepsini birlikte. Gagasını elimizle nazikçe açıp şırınga ile (iğnesiz şekilde tabi ki) küçük küçük yedirdik. Yiyince, kucakta ısınınca kıpırdanmaya başladı.

Bu gece bizimle, güzelce kuruyacak, yarın pır pır uçtuğunu görebilirsek doğaya geri bırakacağız.

Sokak hayvanlarının tedavisini en kısa sürede bitirip salmamız gerektiğini unutmayalım. Evin sıcaklığına, yemeğin hazırına, etrafını kollamadan rahatça yemeye ve uyumaya alışırlarsa sokağa döndüğünde yaşayamıyorlar. Lütfen sokakta çaresiz durumda bulduğunuz tüm hayvanlara yardımcı olun. İnanın size hiçbir zararları olmaz. Kalbinizi ısıtırlar sadece ❤